En sık karşılaşılan 4 diş sağlığı problemi

Diş rahatsızlıkları kişinin hayatını olumsuz etkileyen bir sağlık durumudur. Tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi diş hastalıkları da cidddiye alınmadığı takdirde beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. Böylesi bir durum yaşanmaması için yapılması gerek şey yalnızca diş sağlığına dikkat etmekten geçiyor. Peki en çok karşılaşılan diş ve ağız sağlığı probleri nelerdir? En çok hangi diş ve ağız sağlığı problemleri yaşanıyor?

En Sık Karşılaşılan 4 Diş ve Ağız Sağlığı Problemi

1- Diş Çürüğü

Dişlerin çürümesinin en temel nedeni dişlerde oluşan plaktır. Dişlerde yapışkan bir madde olarak bilinen diş plağı, yiyeceklerde bulunan şeker ve nişasta kalıntılarının birleşmesinden meydana gelir. Bu ikili kombinasyon diş minesine zarar veren ve çürümesine neden olan asitler üreterek diş sağlığını tehdit eder.

Diş çürümesi çocuklarda en sık görülen diş hastalığıdır. Çünkü çocukların ilk dişleri ağız yapısını oluşturmak için çıkan geçici dişlerdir. Kalıcı dişler kadar sağlam ve güçlü değildir. Bu nedenle özellikle çocukların şeker tüketimine bağlı olarak da erken çürümeye başlar. Ancak diş çürüğü yalnızca çocuklarda değil yetişkinlerde de sık görülür. Bu diş rahatsızlığının biden fazla nedeni olabilir ancak en bilinen sebebi diş ve ağız bakımının düzenli olmayışıdır.

Diş çürümelerini engellemenin ya da başlayan çürümenin ilerlemesini durdurmanın en iyi yolu günde en az iki kez dişleri fırçalamaktan geçer.Bunun yanında diş aralarını temizlemek için diş ipi kullanmak ve düzenli diş muayenesi yaptırmaktır. Alınabilecek bir diğer önlem de beslenme düzeni ile ilgilidir. Beslenme düzeninizde şeker oranı yüksek içecek ve yiyecekler diş sağlığınnı tehdit eder. Bunun için bu yiyecek ve içecekleri az tüketmek de çürükleri önlemenin bir yoludur.

Ancak yine de dişlerinizde çürüme başladıysa önce doktorunuza danışmalısınız.

2- Ağız Kokusu

Ağız kokusu en sık karşılaşılan diş rahatsızlığından biri. Bilimsel olarak Halitosiz olarak adlandırılan ağız kokusu kişinin hayatını olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir.

Yapılan bir araştırmaya göre ağız kokusu olan insanları %85’inin bir diş sağlığı olduğu belirlenmiştir. Yani ağız kokusunu önlemenin en bilinir yöntemi de basit diş ve ağız bakımından geçiyor.

Ağız kokusunun nedenleri diş eti hastalığı, çürükler, ağız kanseri, ağız kuruluğu ve dil üzerindeki bakterilerden kaynaklı olabilir.

Ağız kokusunu önlemek ve gidermek için gargara yapmak ve ağız bakım suyu kullanmak yalnızca ağız kokusunu maskeler. Apız kokusunu giderme için yapılması gereken diş hekiminize başvurarak sorunun asıl kaynağını öğrenmektir.

3- Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen diş etlerinin enfekte olması sonucunda meydana gelir. Yetişkin bireylerde diş etlerinin enfekte olması diş kayıplarının da temel nedenidir. Ancak yalnızca belli bir yaş üzeri yetişkinler değil herkes diş eti hastalıklarında risk altındadır.

Diş eti hastalıklarının bilinen en temel nedeni sigara kullanımıdır. Diyabet hastalığı da ağız kuruluğuna neden olarak diş eti hastalığı riskini arttırır.

Diş eti hastalıklarının belirtileri; kırmızı, şiş, hassas veya kanamalı dişler ve ağız kokusu

Dişeti hastalıkları ciddiye alınmadığında ilerleyen süreçlerde diş kaybına neden olur. Bu nedenle diş eti hastalıkları belirtileri taşıyorsanız diş hekiminize danışmalısınız.

4- Ağız Kanseri

Ağız kanseri, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir diş problemidir. Ağız kanseri oluşumunda en büyük risk faktörü tütün ve alkol kullanımıdır.

Ağız kanseri belirtileri; ağızda yaralar veya pürüzlü bölgelerin oluşması.
Isırma şeklinde değişiklikler ve çiğneme sırasında dil ve çeneyi hareket ettirmede zorluk en bilinen belirtilerinden bazılarıdır.

Bu belirtileri gösteriyorsanız vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir