Diş implantları, ağızda diş eksikliği yaşayan hastalar için eksik dişlerin yerine genellikle titanyum veya titanyum bileşikleri ile hazırlanan vidalı yapay diş kökü tedavisidir.
Eksik diş tedavisinde kullanılan implantlar modern tıbbın gelişmesi ile 3 farklı implant tedavisi ile uygulanabilmektedir. Bunlar, dental implantlar, zirkonyum implantlar ve dikişsiz implantlardır.
Dental (diş) implant nedir?
Dental implant, diş eksikliği yaşayan hastalar için eksik diş üzerine protez yapmak amacıyla kullanılan titanyum vida sistemidir. Dental implantlar tedavi esnasında çene kemiğine yerleştirilir ve diş kökü görevi görür.
Tek diş eksikliğinde, komşu sağlam dişlere dokunmadan eksik dişi tamamlamak mümkündür. Çoklu diş eksikliklerinde ise hareketli protez tedavisi uygulanabileceği gibi sabit protez uygulaması da tercih edilebilir. Sabit protezler de dental implant tedavisi sayesinde gerçekleştirilmektedir. Tam diş eksikliklerinde kullanılan hareketli protezler de implantlar sayesinde sabitlenebilmektedir.
Zirkonyum İmplant Nedir?
Dental implantlar, hastaların diş eksiklikleri tedavisinde uzun süredir kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Zirkonyum implant tedavisi ise; son dönemde gelişen ve dental implantlara göre daha uzun dönemli diş sağlığı ve performansı için daha başarılı bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide kırılmaya karşı dirençli bir materyal kullanılır ve bu sebeple zirkonyum implantların ömrü daha uzundur.
Dikişsiz İmplant
Diş eksikliklerinde kullanılan bir diğer implant tedavisi yöntemi de dikişsiz implantlardır. Dental ve zirkonyum implant tedavisinde diş eti kesilir ve çene kemiği açığa çıkartılarak implant yerleştirilir. Dikişsiz diş implant tedavisinde ise eksik diş bölgesinin diş eti kesilmeden ve çene kemiği açığa çıkartılmadan kapalı teknikle uygulanmaktadır. Bu tedavi kapalı cerrahi işlem olduğu için enfeksiyon riski yoktur ve iyileşme süreci diğer implant tedavisine göre daha hızlıdır.
İmplant tedavisi kimlere uygulanabilir? Hangi durumlarda uygulanamaz?
- İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimi sürecini tamamlamış kişilere uygulanabilmektedir.
- Diş implantı uygulanabilmesi için diş etlerinin sağlıklı ve çene yapısının implantları destekleyecek kemik yapısının uygun olması gerekir.
- Şeker hastası olanlar ve diş eksikliği yaşayan kişilerin hastalığının düzene girmiş olması gerekir.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, için tedavi öncesi ilaç kullanımı kesilir.
- Kemik erimesi olanlar, tedavi öncesi uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi uygulanır.
İmplant Neden ve Ne Zaman Yapılır?
Diş implantları bireylerin herhangi bir sebeple diş kaybı yaşaması sonucunda fonksiyonle ve estetik açıdan sorun yarattığı durumlarda uygulanan bir diş tedavi yöntemidir. Ağız içi diş eksikliği çiğneme, çene ekleminde acı, konuşma bozuklukları ve estetik problemler gibi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple implantlar; diş kaybı, çürük, travma, kaza ya da başka sebeplerle kaybedildiği durumlarda iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir.
İmplant Operasyonunda veya Sonra Ağrı Olur Mu?
İmplant tedavisi sırasında ağrısız müdahale için hastalara diş çekimi esnasında da kullanılan lokal anestezi uygulanır. Bazı tıbbi durumlarda hastaya, hastanın da isteği veya bilinci ile sedasyon ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Bu nedenle hastalar tedavi esnasında diş çekimi sırasında duyulan acıdan daha az acı hisseder.
Müdahale sonrası yerleştirilen implantlar hissedilmez. Tedavi sonrasında yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir ancak implanttan sonra 24 saat yapılan buz tedavisi ile ödem hızlıca azalacaktır.
İmplant Ana Maddesi Nedir? Hangi Maddeden Yapılır?
İmplant titanyum veya titanyum alaşımlarından üretilir. Bu madde ağız sıvılarından etkilenmez ve ağız içinde oluşacak kuvvetlere dayanıklı şekilde hazırlanmıştır.
İmplant Uygulaması Ne Kadar Sürer?
İmplant uygulaması gerekli ilk muayenenin ardından implant çene ve diş sağlığı durumu uygunluğuna göre uygulanmaktadır.
Tek diş implant tedavisi operasyonunda 10 ila 20 dakika arasında değişebilir. Bunun dışında uygulanacak implant sayısı ne kadar artarsa süresi de ona bağlı olarak uzayacaktır.