Oral Diagnoz

Oral Diagnoz

Diagnoz tıp dilinde sıklıkla karşılaşılan tanı anlamına gelir. Oral diagnoz ise müracaat eden hastaların ağız içi hastalık teşhisi için diş hekimleri tarafından yapılan ilk muayene ve teşhis koyma işlemidir.

Oral Diagnoz Nedir? Ne Demek?

Oral diagnoz diş poliklinik ve hastanelerinde ağız ve diş sağlığı rahatsızlığı yaşayan hastalar için ağız içi hastalık teşhisinin yapıldığı ilk muayene kliniğidir.

Oral Diagnoz ve Radyoloji İlişkisi

Oral diagnoz, ağız, diş ve mukoza hastalıkları tanı koyulan ve en uygun tedavi planının hazırlandığı ve gerekli uzmanlık alanına yönlendirildiği kliniktir.

Radyoloji, diş sağlığı için ağız içi ve hastalıklarının özellikle diş ve çene kemiği gibi sert doku ile ilgili olanların teşhisinde diş filmlerinin çekildiği bölümdür.

Radyoloji bölümünde diş filmleri için en çok kullanılan iki tipi bulunmaktadır. Bunlar; Periapikal (2-3 diş, gösteren) ve panoramik (tüm alt ve üst dişleri ve çene kemiğini gösteren) filmlerdir.

Muayene için gelen hastaların şikayetleri doğrultusunda ağız içi hastalık teşhisi ilk muayenesi için Oral Diagnoz bölümüne alınır. Gerekli görüldüğü durumda hastanın radyografileri alınmak üzere radyoloji kliniğine yönlendirilir. Hastanın sağlık problemi teşhis edilir ve özel tedavi planlaması detaylı bir şekilde hazırlanarak uzman diş hekimine yönlendirilir.

Bebeklerde İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklerde ilk diş muayenesi dişleri çıkmaya başladıktan sonra genellikle ilk altı ay ile bir yaş arasında yaptırılması gerekir.

Bebeklerin ilk diş muayenesinin erken yapılması önemlidir.

İlk muayenede pedodontist ebeveynlerin bebeklik döneminde dişlerinin nasıl temizlenmesi gerektiğini ve bu dönemde nasıl beslenmesi gerektiğini açıklar. Bebeklik dönemlerinde halk arasında biberon çürüğü olarak da bilinen yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşabilecek çocukluk çağı çürüklerinin teşhis edilmesi içinde bebeklerde ilk diş muayenesi önemlidir.

İlk muayenede bebekler ağrı yada acı hisseder mi?

Bebeklerin ilk diş muayenesi sırasında diş hekimi hiçbir el aleti kullanmadan yavaşça muayenesini gerçekleştirir. Bu sebeple ilk diş muayenesinde bebekler herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.

Bebeklerin ilk muayenesi neden önemlidir?

Bebeklerde ilk diş muayenesinin amacı bebeğin diş sağlığı ve koruyucu uygulamaları hakkında bilgi vermektir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir